ქიმიის ტერმინთა განმარტებითი ლექსიკონი

 

fatty acids ცხიმოვანი მჟავები
Aliphatic monocarboxylic acids derived from or contained in esterified form in an animal or vegetable fat, oil or wax. Natural fatty acids commonly have a chain of 4 to 28 carbons (usually unbranched and even-numbered), which may be saturated or unsaturated. By extension, the term is sometimes used to embrace all acyclic aliphatic carboxylic acids. ალიფატური მონოკარბონმჟავები, რომლებიც მიღებულია ან რომელსაც ესტერული ფორმით შეიცავს ცხოველური ან მცენარეული ცხიმი, ზეთი ან ცვილი. ბუნებრივ ცხიმოვან მჟავებს, როგორც წესი, აქვთ 4-დან 28 ნახშირბადატომის შემცველი ნაჯერი ან უჯერი ჯაჭვი (ჩვეულებრივ, არაგანშტოებული და ლუწი რაოდენობით). ფართო გაგებით, ეს ტერმინი მოიცავს ყველა აციკლურ ალიფატურ კარბონმჟავებს.
Source | წყარო:
  1. PAC, 1995, 67, 1307 (Glossary of class names of organic compounds and reactivity intermediates based on structure (IUPAC Recommendations 1995)) on page 1335
  2. White Book, p. 180